Meer weten dan je meester of juf?!

Museum Jeugd Universiteit

Coole kindercolleges

De MuseumJeugdUniversiteit organiseert kindercolleges met meer dan 50 musea in Nederland. Wetenschappers en experts geven antwoord op spannende vragen over de museumcollectie. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een college over. Net als op de echte universiteit starten de colleges in het voor- en najaar, dus schrijf je nu in en haal je MJU-diploma!

Museum Natura Docet werkt voor de MJU samen met Oyfo Techniekmuseum in Enschede en het Drawing Centre in Diepenheim. Samen bieden zij ieder jaar een educatief en verrassend programma met meerdere colleges op diverse locaties. Een collegereeks bestaat uit drie colleges.

Kosten: € 22,50 per collegereeks  |  Leeftijd: 8 t/m 12 jaar

Programma najaar 2022

Museum Natura Docet
Zondag 6 november | 11:00u

Zagen onze voorouders eruit als vissen?

Je zou het niet zeggen, maar in ieder van ons zit een beetje vis! Je denkt misschien dat wij afstammen van een soort aapmensen. Dat is ook zo, maar wist je dat ons schouderblad ooit onderdeel was van een vissenkop en dat onze tanden eigenlijk schubben zijn? Hoe zijn wij en alle gewervelde dieren ooit uit de vissen voortgekomen?

Met het opensnijden van een vis en een interactief verhaal van dr. Eric Mulder, paleontoloog en conservator van Museum Natura Docet, duiken we in de spannende wereld van de evolutietheorie.

Het museum en museumcafé De Meester is op zondag 6 november van 10 tot 17 uur geopend.

Logo_Museum-Natura-Docet_Denekamp

Oyfo Techniekmuseum
Zondag 13 november | 11:00u

Hoe kun je zien wat je niet kunt zien?    

Bij Natura Docet heb je de vis in jezelf gevonden, maar er is nog meer te ontdekken! We trekken onze lab-jassen weer aan en duiken via de kijker van een microscoop nog dieper de met ons blote oog niet waar te nemen wereld in. Hoe werkt een microscoop en wat kun je ermee zien?  Wat zijn microben en wat doen ze op ons lichaam? Wat kunnen ze? Ir. Shakti Lieten laat zien, legt uit, maar helpt je vooral om zelf te ontdekken.

Bezoek na het college ook het museum en ontdek meer over techniek en wat dit voor ons betekent. Oyfo Techniekmuseum is op zondag 13 november van 10 tot 17 uur geopend. Lust Bakery & Bistro is elke zondag voor koffie, gebak, lunch en diner geopend van 11 tot 22 uur.

Drawing Centre Diepenheim
Zondag 20 november | 11:00u

Hoe zien de wezentjes op jouw lichaam eruit?

Bij Natura Docet en Oyfo Techniekmuseum heb je een onzichtbare wereld in je eigen lichaam ontdekt. Vind je jezelf niet net een wandelend kunstwerk, vol levende wezens, zoals microben en virussen? De meeste wezentjes op en in je lichaam zijn je vriend! Ze leven in je darmen, op je wimper of onder je oksel. We hebben veel aan deze vrienden te danken. Zo helpen ze je bijvoorbeeld om je voedsel te verteren. Omdat ze zo piepklein zijn, kun je de microben niet met het blote oog zien. We willen ze graag bekender maken.

Bij Drawing Centre Diepenheim, hét tekencentrum van Nederland, maak jij deze onzichtbare kleine wezentjes reuzegroot, tot wel 2 meter! Je gaat heel goed kijken, bestudeert hun vorm en gaat uitvergroten. Je werkt in een groepje aan de enorme tekening. Zo maak je samen zichtbaar wat veel mensen waarschijnlijk nog nooit hebben gezien. Kunstenaar Zakia el Abodi is aanwezig om jou hierin te begeleiden. Het gaat er niet om hoe goed je kunt tekenen. Het gaat erom dat we samen prachtige tekeningen maken, en dat kan jij! We fotograferen de tekeningen en sturen jou een foto. De foto komt ook op onze website.

Drawing Centre Diepenheim is op de dag van het college van 11 -17 uur geopend.  Daarnaast zijn de tuinen van het Drawing Centre vrij te bezoeken. Herberg de Pol is elke zondag open van 10-16 uur voor koffie, gebak en broodjes.

Blijf op de hoogte!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.