Wij bedanken onze

Partners

Sponsoren, begunstigers, subsidieverstrekkers, (particuliere) schenkers en de vrienden van Natura Docet helpen met financiële bijdragen bij het realiseren van unieke tentoonstellingen en zorgen er mede voor dat de collectie beheerd wordt.

Natuurmuseum_Natura-Docet-Museum-Partner
Natuurmuseum_Natura-Docet-Museum-Partner
Natuurmuseum_Natura-Docet-Museum-Partner
Natuurmuseum_Natura-Docet-Museum-Partner

Project Geopark

Leader

LEADER is een subsidieregeling die is bedoeld voor projecten gericht op het versterken van het landelijk gebied, door het behoud van de leefbaarheid van het platteland, het versterken van de sociale cohesie, en het behouden/versterken van het voorzieningenniveau; aldus de website van het Subsidiebureau Nederland. In overeenstemming met deze doelstelling is financiële ondersteuning verleend aan het project “Geopark Twente: verhalen in het Twentse Landschap”.

De bijdrage aan dit project door museum Natura Docet bestaat uit een expositiezaal met een permanente tentoonstelling van meer dan 100 miljoen jaar oude fossielen uit de “Euregio-Krijtzee” (gevonden in het nabije graafschap Bentheim) en van ongeveer 5 miljoen jaar oude fossielen uit de omgeving van Delden, waaronder tonijnschubben en walvisresten, gevonden rond 1930 tijdens het graven van het Twentekanaal ter plekke. Al in 1771 werden bij het graven van de Twickelervaart bij Delden dergelijke fossielen gevonden.

Daarnaast is er een determinatiezaal met 15 miljoen jaar oude microfossielen uit Winterswijk; te weten slakkenhuisjes en resten van zee-egels en koralen. Deze bevinden zich in speciale bakken en kunnen gezeefd worden. Een van de zaalwanden is voorzien van een presentatie van de geologische ondergrond van Overijssel volgens de lijn Losser – Delden – Deventer. Deze zaal is verder aangekleed met een potvisschedel (uit te breiden met een reeds beschikbaar staand compleet skelet) en modellen van een tonijn en zalm. Zo’n 5 miljoen jaar geleden lag Delden aan een zee, waarin deze dieren voorkwamen.

Natura Docet koos voor deze bijdrage aan het Geopark Twente, vanwege de aanwezigheid van de bovengenoemde fossielen in de museumcollectie.

Blijf op de hoogte!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.